Försäkringskassan betalade ut elstödet under första kvartalet 2023

Försäkringskassan ansvarar för utbetalningarna av stödet för oktober 2021-september 2022. Pengarna utbetalades under första kvartalet 2023.

För att få pengarna så snabbt som möjligt uppmanar Försäkringskassan att du ska registrera ditt bankkonto i Swedbanks kontoregister senast den 13 februari. Även du som är kund hos Swedbank bör kontrollera att du har ett konto i kontoregistret.

Vem får pengar och hur mycket?

Utbetalningarna gäller privatpersoner. För att få en utbetalning ska ditt namn ha stått på elnätsavtalet den 17 november 2022. Elstödet omfattar dig som privatperson i elområde 3 eller 4.

I elprisområde 3 (där Karlskoga ingår) är stödet 50 öre per förbrukad kWh under perioden 1 oktober 2021 - 30 september 2022. Du kan se din förbrukning för perioden genom att logga in i vår app eller på Mina sidor.

Räkneexempel:
Ett hushåll som har förbrukat 20 000 kWh under perioden kommer att få ett stöd på 20 000 x 0,5 = 10 000 kronor. 

Gäller stödet oavsett om jag bor i lägenhet eller villa?

Hushåll som har ett eget elnätsavtal omfattas av stödet.

Om el ingår i din hyra eller om kostnaden för den el du förbrukar vidarefaktureras av en fastighetsägare, förening eller liknande, så får du inte stöd direkt från den här åtgärden. 

Vad gäller för näringsidkare och juridiska personer?

Regeringen har meddelat att det inte går att betala ut elstöd till företag, andra organisationer och föreningar enligt samma modell som för privatpersoner.

Via denna länk kan du läsa mer på Svenska kraftnäts hemsida (extern länk, öppnas i nytt fönster)

Via denna länk kan du läsa mer på regeringens hemsida (extern länk, öppnas i nytt fönster)

Viktigt att känna till

Du kommer aldrig att bli uppringd och ombedd att logga in eller lämna ut personliga koder för att få ditt stöd. Du kan i så fall vara utsatt för ett bedrägeriförsök, avsluta samtalet och kontakta polisen.