Ändring av effektavgiftens tidsspann inför vintern

Från 1 november ändras tidsspannet för elnätets "Effektavgift hög" från klockan 06-20 till 06-18 på helgfria vardagar under månaderna november-mars.

Ett par månader efter att effektavgiften infördes syns en positiv förändring av förbruknings­mönstret, Karlskogaborna har redan börjat jämna ut sin förbrukning. Detta gör att vi beslutat korta ner tidsspannet för effektavgift hög med två timmar. Ett av skälen till att effektavgiften infördes tidigare än Energimarknadsinspektionen kräver var just för att kunna justera efter olika förändringar, exempelvis förbrukningsmönstret.

Detta gäller från 1 november

De tidigare angivna klockslagen för effektavgift hög, klockan 06.00-20.00, justeras till klockan 06.00-18.00. Förändringen gäller från den 1 november för säkringsstorlekarna 16-63 A.

Bakgrund

Den 1 augusti infördes effektavgift för elnätet i Karlskoga. Bakgrunden är att Energimarknadsinspektionen (Ei) har beslutat att alla elnätsföretag ska införa nättariffer som inkluderar en effektavgift. De nya föreskrifterna ska främja ett effektivt nätutnyttjande och följa de krav som EU ställer. De ska bidra till att samhället klarar av elektrifieringen, där Sveriges elförbrukning beräknas fördubblas de kommande 20 åren. Genom att sprida ut elanvändningen över dygnet används elnätet mer effektivt vilket bidrar till att kostsamma investeringar kan undvikas.

Införandet av effektavgift ökar inte bolagets totala intäkter. Däremot kan en enskild kund få både en lägre eller högre årskostnad beroende på förbrukning. Generellt kommer kostnaden bli lägre under sju månader (april-oktober) och högre under fem månader (november-mars). Eftersom den fasta avgiften sänkts med i snitt 62 procent så blir en betydligt större del av kostnaden rörlig vilket innebär att alla kunder får en större möjlighet att påverka sin totala kostnad.