Så sorterar du plastförpackningar
Plast är ett värdefullt material med unika egenskaper som vi inte kan vara utan i vårt moderna samhälle. När plastförpackningar inte återvinns slösas viktiga resurser bort - tillsammans kan vi sortera mera.
Alla förpackningar av plast, både hårda och mjuka, ska lämnas till återvinning. Några exempel på plastförpackningar är:
- Plastbärkassar och fryspåsar
- Plasttuber, exempelvis för tandkräm
- Refillpaket, till exempel för flytande tvål
- Plastfolie
- Innerpåsar i till exempel müslipaket
- Flaskor, burkar, små dunkar och hinkar för t ex sylt och yoghurt
- Chipspåsar och frigolit, även tråg för kött och fisk
Lämna dina plastförpackningar på en återvinningsstation. Du hittar din närmaste återvinningsstation och ser vilka förpackningar du kan lämna på vilken station här.
Om det finns insamling för plastförpackningar vid eller i din fastighet kan du lämna dem där.
Töm din påse med plastförpackningar i behållaren så att de ligger lösa, för att underlätta återvinningen.
Några undantag
- Pantflaskor i plast lämnas mot pant i butiken.
- Förvaringsaskar för till exempel cd-skivor, tandborstar och sällskapsspel ska läggas i restavfall.
Plast som inte är förpackningar
Sådant som inte är förpackningar - pulkor, tvättkorgar, möbler med mera - lämnas som hårdplast på Mosseruds återvinningscentral.
Ibland är det inte helt lätt att veta om ett föremål är en förpackning eller inte. Ett exempel är en blomkruka. Plastkruka som följer med produkten under hela livslängden sorteras som hårdplast på återvinningscentralen. Plastkruka som följer med vid köp av produkt, exempelvis färska kryddor och sallader, sorteras som plastförpackning.
Farligt avfall
Tänk på att om förpackningen har rester av lim, färg, lösningsmedel eller liknande ska den lämnas som farligt avfall. Detsamma gäller elektriska saker i plast.
Om burken eller flaskan är märkt med någon av de tre symbolerna som du ser ovan ska den lämnas som farligt avfall till Mosseruds återvinningscentral även om den är helt tom och torr. Den ska alltså inte lämnas på en återvinningsstation för förpackningar.
Hälften går till spillo
I Sverige är vi bra på att källsortera, men det finns fortfarande stor potential att återvinna ännu mer. Idag kastas över hälften av alla plastförpackningar i restavfallet och går till förbränning istället för att få nytt liv som nya plastprodukter. Genom att använda mindre plast där det går, återanvända den vi redan har och sortera rätt kan vi tillsammans göra stor skillnad.