Tillsammans kan vi minska avfallsmängderna!

Gamla prylar får nytt liv när du lämnar dem vid återbrukshörnan på Mosseruds återvinningsanläggning.

Samarbeten

Vi har samarbeten med olika företag och organisationer som tar hand om det du lämnar, och ser till att de kommer till användning igen.

Känner du dig osäker på vad som kan lämnas vart? Personalen på plats hjälper dig gärna.

Sport- och fritidsprylar

Fritidsbankens container kan du lämna alla typer av sport- och fritidsprylar. De hamnar sedan i Fritidsbankens lokal på Skogsrundan 32 C där man kan låna saker gratis. Exempel på sådant som tas emot är:

  • Cyklar och pulkor
  • Fotbollsskor och skridskor
  • Skidutrustning och golfklubbor
  • Rackets och hjälmar

Fritidsbanken drivs i samarbete mellan Svenska kyrkan, Karlskoga kommun, Möckelnföreningarna, Karlskoga Energi & Miljö och Karlskogahem. 

Textilier, skor mm

Istället för att slänga dina kläder, väskor, handskar, skärp etc i soppåsen kan du lämna dem i Myrornas behållare. Innehållet transporteras till Myrornas produktionsanläggning i Karlstad där allt sorteras utifrån om det är helt, rent och kan säljas i någon av kedjans secondhand-butiker, eller om det är trasigt och istället ska återanvändas till exempelvis stoppning i bilsäten. Överskottet från intäkterna av sålda plagg i butikerna går till socialt arbete för utsatta i samhället.

Heminredning, småelektronik, husgeråd, leksaker, böcker

Myrorna har även en container där du kan lämna heminredning för återbruk. Här kan du lämna smått och gott till hemmet som du inte längre vill ha, till exempel lampor, glas och prydnadssaker. Detta säljs i Myrornas butiker och överskottet från intäkterna i butikerna går till socialt arbete för utsatta i samhället.

Byggprylar och möbler

I samarbete med Föreningen Integrera i Karlskoga (FIK) tar vi emot byggprylar och möbler. Exempel på sådant som tas emot är:

  • Dörrar och fönster
  • Handfat, diskbänkar och rörkopplingar
  • Tapeter och handtag
  • Tegelpannor, kakel och klinker
  • Överblivet virke

Prylarna tas omhand och, om behov finns, renoveras de av FIK. Sakerna säljs sedan i deras butik. Genom samarbetet skapas sysselsättning för personer som står utanför arbetsmarknaden.

Återbrukshörnan

Låna sportprylar hos Fritidsbanken
Fynda möbler & byggmaterial hos FIK