Tillsammans kan vi minska avfallsmängderna!
Gamla prylar får nytt liv när du lämnar dem vid återbrukshörnan på Mosseruds återvinningsanläggning. Fråga oss på plats om du är osäker på vad som kan lämnas vart.
TaGe-hyllan
Vid TaGe-hyllan kan du ta och ge krukor och vaser. Lämna något du inte längre behöver eller ta med något hem. Du behöver inte ge något för att få ta. TaGe-hyllan är öppen från vår till höst och har uppehåll under vintern.
TaGe hittar du vid Återbrukshörnan som är öppen under Mosseruds alla vanliga öppettider. Om du lämnar saker får du gärna ställa dom upp och ner så att de inte fylls av regnvatten.
Tipsa gärna nära och kära om TaGe!
Sport- och fritidsprylar
I Fritidsbankens container kan du lämna alla typer av sport- och fritidsprylar. De hamnar sedan i Fritidsbankens lokal på Skogsrundan 32 C där man kan låna saker gratis. Exempel på sådant som tas emot är:
- Cyklar och pulkor
- Fotbollsskor och skridskor
- Skidutrustning och golfklubbor
- Rackets och hjälmar
Fritidsbanken drivs i samarbete mellan Svenska kyrkan, Karlskoga kommun, Möckelnföreningarna, Karlskoga Energi & Miljö och Karlskogahem.
Textilier, skor mm
Du kan välja att skänka dina textilier på två olika sätt.
Istället för att slänga dina kläder, väskor, handskar, skärp etc i soppåsen kan du lämna dem i Myrornas behållare. Innehållet transporteras till Myrornas produktionsanläggning i Karlstad där allt sorteras utifrån om det är helt, rent och kan säljas i någon av kedjans secondhand-butiker, eller om det är trasigt och istället ska återanvändas till exempelvis stoppning i bilsäten. Överskottet från intäkterna av sålda plagg i butikerna går till socialt arbete för utsatta i samhället.
Du kan även lägga hela och rena kläder i PMU Karlskogas behållare. Kläderna används till second hand-försäljning.
Heminredning, småelektronik, husgeråd, leksaker, böcker
Myrorna har även en container där du kan lämna heminredning och leksaker för återbruk. Här kan du lämna smått och gott till hemmet som du inte längre vill ha, till exempel lampor, glas och prydnadssaker. Detta säljs i Myrornas butiker och överskottet från intäkterna i butikerna går till socialt arbete för utsatta i samhället.
Byggprylar och möbler
I samarbete med Föreningen Integrera i Karlskoga (FIK) tar vi emot byggprylar och möbler. Exempel på sådant som tas emot är:
- Dörrar och fönster
- Handfat, diskbänkar och rörkopplingar
- Tapeter och handtag
- Tegelpannor, kakel och klinker
- Överblivet virke
Prylarna tas omhand och, om behov finns, renoveras de av FIK. Sakerna säljs sedan i deras butik. Genom samarbetet skapas sysselsättning för personer som står utanför arbetsmarknaden.