Elens Dag

Den 23 januari firar vi elen lite extra när det är Elens dag.

Det finns många skäl till att fira Elens dag. Få saker har så stor påverkan och inverkan på vår vardag som det faktum att vi har tillgång till elektricitet. Här är sex tunga skäl till varför elen verkligen förtjänar sin egen dag.

1. El är det största som har hänt människan i modern tid

Har du tänkt på hur många gånger per dag du använder något som går på el? Elen gör att vi lever längre, har bättre hälsa och att vi får en massa tid över till annat som vi annars inte skulle ha hunnit med. Den har också gett oss alla en enklare, säkrare, ljusare och varmare tillvaro. Kort sagt är el en förutsättning för att vi ska kunna ha den livsstil och det samhälle som vi har idag.

2. Det är inte mycket som fungerar om strömmen går

Dagens samhälle bygger helt och hållet på system som behöver el för att fungera. Väldigt mycket av det vi gör i vardagen sker med hjälp av el. Om strömmen någon gång har gått när du är på jobbet eller i en affär, så vet du att det inte finns mycket kvar att göra. Affären kan inte ta betalt, du kan inte arbeta med de flesta av dina arbetsuppgifter och du märker helt plötsligt en massa andra saker, som du inte ens brukar tänka på, som helt plötsligt inte funkar.

3. Fritid tack vare elen

I början på 1900-talet tog hushållsarbetet för en familj cirka 54 timmar i veckan. Nästan all vaken tid gick åt till att laga mat, tvätta och hålla värmen och så jobb därutöver. Sedan 1990-talet tar samma arbete 15 timmar i veckan, tack vare alla hushållshjälpmedel som drivs med el. Dessutom kan arbetet fördelas på dygnets alla timmar med hjälp av elbelysningen.

4. Elen skapar nytta varje dag i samhället

Vi har haft el i Sverige sedan 1870-talet. Först användes den till belysning i industrin, på gator och i hemmen. Nu använder vi den till IT-teknik, maskiner i industrin, hushållsmaskiner i hemmen och transporter med tåg och tunnelbanor. I takt med utvecklingen används elen inte bara till nyttoteknik, utan också i hög grad till nöje och rekreation. Nu använder vi el för att kommunicera med varandra, för underhållning, för att skapa trygghet och för att bli av med tråkigt och tungt jobb etcetera.

Sveriges elföretag spelar en mycket central roll för den ekonomiska tillväxten i landet. Varje år investeras tiotals miljarder, som skapar tusentals arbetstillfällen, teknisk utveckling och exportintäkter. Vi i elbranschen förser också Sveriges företag med en av de viktigaste förutsättningarna för att bedriva sina verksamheter – en trygg och tillförlitlig tillgång till prisvärd el.

5. Räddar liv och förbättrar arbetsmiljön

Tillgången till el inom sjukvården har gjort det möjligt att utveckla utrustning som räddar otaliga liv varje år. Allt från hjärtstartare till olika typer av livsuppehållande utrustning som respiratorer och övervakningsmonitorer till laserteknik och verktyg som gör det möjligt att genomföra eller leda operationer på distans. Även personalen inom äldrevården har fått det bättre med hjälp av el. Olika typer av lyftar hjälper numera till på många ställen så att patienter kan lyftas i och ur sina sängar på ett säkert och bekvämt sätt utan att slita på vårdbiträdenas ryggar.

6. Färre arbetsskador och bättre arbetsklimat tack vare el

Hela vår industriella utveckling hänger ihop med elektrifieringen. Arbetet har moderniserats, blivit mindre fysiskt krävande och mer effektivt tack vare el. Arbetsmiljön har blivit bättre genom att robotar (som ju också drivs med el) har tagit över tunga monotona eller hälsovådliga arbetsuppgifter, som till exempel lackering. Elektrifieringen har även inneburit stora miljöfördelar när el ersatt olja eller kol då utsläpp till luften helt har försvunnit eller renas med el. Sist, men inte minst så bygger hela den moderna tekniken inom IT-området också på el.