Undvik lukt och flugor i sommar
Det finns små knep som du kan ta till för att minska problemen i kök och sopkärl.
Att tänka på med matavfallet
- Låt avfallet rinna av väl innan det läggs i påsen. Lägg eventuellt lite hushållspapper eller tidningspapper i botten om du har problem med att påsen läcker.
- Använd gärna en så kallad vaskrensare för att ta upp matavfallet med så rinner vätskan bort.
- Illaluktande matavfall, som till exempel räk‐ och kräftskal eller fiskrens, kan du skölja i iskallt vatten. Låt det rinna av och slå in det i tidningspapper alternativt hushållspapper innan det kastas i papperspåsen. För att vara riktigt säker på att slippa lukt kan ett tips vara att du lägger det frysen och slänger det i kärlet i samband med din tömningsdag.
- Skölj av påshållaren med jämna mellanrum. Den tål även att maskindiskas.
Förhindra att papperspåsen luktar och läcker
- Tänk på att påsen behöver stå i en ventilerad hållare för att den inta ska börja läcka. Så använd den du har fått från oss på Karlskoga Energi & Miljö.
- Det är viktigt att påsen försluts ordentligt innan den slängs i den bruna tunnan. Det förhindrar att flugor kommer in och lägger ägg.
- Fyll inte papperspåsen mer än två tredjedelar eller till den streckande linjen som finns på insidan av påsen. Fyller du den mer är det svårt att försluta påsen ordentligt.
- Byt påse ofta, efter två till tre dagar, även om den inte är full.
Förhindra lukt och flugor i dina soptunnor
- Om det är möjligt är det bra att placera sopkärlet på en skuggig plats när det inte är dags för tömning.
- En ren soptunna minskar problem med både flugor och lukt. Tvätta ur den då och då, gärna efter varje tömning under sommaren.
- Ättika är bra för att hålla flugor borta från soptunnan och förhindrar dåligt lukt. Du kan stryka lite ättika runt kanten på kärlet. Du kan även strö lite vanligt trädgårdskalk runt kanterna i kärlet och i botten. Flugorna trivs inte i varken sur eller basisk miljö.