Frågor och svar om effekttariff

Effekttariff

Varför införs den nya effektariffen?

+

Energimarknadsinspektionen (Ei) har beslutat att alla elnätsföretag ska ha infört nättariffer som inkluderar en effektavgift senast den 1 januari 2027. Klicka här för att läsa Ei:s föreskrifter: EIFS 2022:1  (extern länk, öppnas i nytt fönster)

De nya föreskrifterna ska främja ett effektivt nätutnyttjande och följer de krav som EU ställer. De ska bidra till att samhället klarar av elektrifieringen.

Vad innebär den nya effekttariffen för mig?

+

Du får större möjlighet att påverka dina kostnader eftersom större del av avgiften påverkas av din förbrukning och hur du använder elen. 

  • Den fasta nätavgiften minskas.

  • Den rörliga nätavgiften är oförändrad.

  • En effektavgift (året runt) införs som gäller under samtliga 12 månader på året. Effektavgift (året runt) sätts efter din belastningstopp i kW månadsvis och gäller dygnets alla timmar.

  • En effektavgift (höglast nov-mars) införs som sätts efter din belastningstopp i kW under måndag-fredag klockan 06-20 under fem (5) vintermånader. Detta innebär att du kan jämna ut din belastning till helger och nätter och få en lägre kostnad.

  • Under höglastperioden november-mars betalar du både den vanliga effektavgiften (året runt) och höglastavgiften.

Vad kan jag göra för att minska mina kostnader?

+

Du bör sprida ut din förbrukning över dygnet under hela året. 

Under vintermånaderna november-mars bör du tänka på höglasttiden, det vill säga måndag-fredag klockan 06.00-20.00 då du även får betala ytterligare en avgift för din förbrukningstopp under dessa tider.

Här är några exempel på vad du kan göra under höglastperioden:

  • Ladda elbilen på natten när du inte gör andra aktiviteter som drivs med el.

  • Starta effektkrävande aktiviteter som diskmaskinen, tvättmaskinen och bastu efter klockan 20. Tänk på att inte starta flera maskiner samtidigt. Att däremot släcka lampor har liten påverkan och spelar ingen större roll för effekten.  

  • Laga gärna storkok på helgen och gör matlådor.

  • Se över din uppvärmning, kanske kan du sänka värmen under höglasttid om du har eluppvärmning? 

Det allra bästa är förstås om du kan minska din förbrukning i stället för att flytta den, på så sätt sparar du pengar och värnar om miljön.

Vad kan jag fortsätta att göra? 

+

När något tar relativt kort tid, en liten del av en timme, behöver du inte tänka på att ändra dina vanor. Till exempel vid korta duschar eller när du vill koka kaffe. 

Vad är effekt?

+

Lite förenklat är effekt den mängd el som används på en och samma gång. Som exempel kan nämnas att om en elbil snabbladdas krävs hög effekt. Laddas bilen under en längre tid är effektuttaget lägre. Däremot är energiförbrukningen densamma i båda fallen, givet att batteriet har fyllts på lika mycket.

Läs mer fördjupad information om effekt via denna länk (öppnas i nytt fönster)

Vad räknas som höglasttid?

+

Som höglasttid räknas måndagar till fredagar klockan 06-20 under månaderna november till och med mars. Det gäller dessa dagar och tider även om en helgdag infaller någon av dessa veckodagar. 

Höglasttiden berör alla kunder som har effekttariff, d v s alla kunder utom de som har lägenhetsabonnemang.

 

Hur beräknas effektavgiften under vintermånaderna?

+

Mellan november-mars finns två olika effektdelar. 

Effektavgift som läses av året om och varje timme kan infalla när som helst under månaden.

Effektavgift hög som avläses november till och med mars under måndag-fredag mellan 06-20.

Om effekten som avläses dygnet runt har ett högsta värde som infaller utanför måndag-fredag klockan 06-20 (d v s utanför höglasttid) så baseras avgiften på olika effekter.

Om det högsta värdet infaller under höglasttid gäller det värdet för båda avgiftsdelarna.  

Exempel:

Du har en effekttopp på 10 kW klockan 04.00 en onsdag under december månad, då den vanlig effektavgift gäller. Din högsta topp under höglasttiden infaller klockan 11.00 samma dygn och är på 7 kW. I det här fallet betalar du i december för 10 kW med den vanliga effekttaxan och för 7 kW med höglasttaxan.

Om din högsta effekttopp på 10 kW för månaden däremot infaller klockan 11.00 samma dygn (d v s under höglasttid) så betalar du för 10 kW både med den normala effekttaxan och höglasttaxan. 

Hur kan jag påverka min rörliga nätavgift?

+

Den rörliga nätavgiften kan du sänka genom att minska förbrukningen i hushållet. Sänk värmen, duscha kortare, torka tvätt på lina istället för i torktumlare med mera. Avgiften beräknas per använd kWh och ju mindre el du förbrukar desto lägre blir kostnaden.

Vilka är de rörliga kostnaderna som jag kan påverka?

+

Det finns tre rörliga delar i taxan:

  1. Rörlig nätavgift 18,9 öre/kWh.
    Den påverkas genom att minska förbrukningen i hushållet. Sänk värmen, duscha kortare, torka tvätt på torklina istället för i torktumlare mm.

  2. Effektavgift 51,45 kr/kW
    Påverkas genom att jämna ut elanvändningen på dygnets alla timmar hela året. Starta inte elbilsladdning, diskmaskin och tvättmaskin samma timme. Diska istället första timmen, tvätta nästa timme och ladda bilen på natten.

  3. Effektavgift hög 87,54 kr/kW
    Påverkas genom att använda så lite el som möjligt under vintermånaderna, måndag till fredag mellan klockan 06.00-20.00. Exempelvis kan du ladda bilen på natten, bada bastu på helgen, köra tvättmaskin och diskmaskin efter klockan 20.00 under måndag till fredag eller på helger.

Om jag får en topp när mina solceller producerar som mest, blir det billigare då?

+

Ja det blir det, eftersom ditt hushåll använder elen som dina solceller producerar i första hand och el från elnätet i andra hand. Det innebär att mindre el behöver skickas till dig via elnätet när dina solceller producerar och då blir även din kostnad från elnätet lägre. Du kan få ännu större effekt genom att lagra den el som solcellerna producerar i ett batteri och använda elen när det är som dyrast. Men batterier är dyra.

Hur påverkas jag som har solceller?

+

Din förbrukning via elnätet minskar när dina solpaneler producerar el.

Varför kan kostnaden skilja sig åt hos kunder med samma elförbrukning?

+

Det kan bero på något av följande skäl:

  1. Man har olika huvudsäkring och dessa kostar olika mycket.

  2. När effekttaxan är införd kan det bero på att man förbrukar el under olika tider på dygnet.

  3. Man kan ha olika elhandelsavtal.

Varför använder ni inte bara högsta timvärdet för effektavgiften?

+

Vi använder det högsta timvärdet för effektavgiften. Anledningen till att vi har två delar beror på att vi behöver dels jämna ut förbrukningen i elnätet generellt och till detta används det som kallas effektavgift som gäller dygnet runt, året om. Utöver det behöver vi även flytta förbrukningen från dagar till nätter eller från vinter till sommar och till detta används det som kallas Effektavgift hög. 

Varför lägger ni om till timmätning och vad innebär det för mig?

+

Eftersom effekttariffen innebär att man letar efter topparna i elanvändningen och detta görs genom att summera elanvändningen under varje timme så behövs timmätningen.